Dat blijkt uit cijfers over de maand maart 2008 die Google zelf beschikbaar heeft gesteld, zo meldt Security.nl. StopBadware.org publiceerde twee lijstjes: één met de meest geïnfecteerde ip-adressen op het internet én een met de meest geïnfecteerde providers.

Drive-by malware

Het ip-adres 72.14.207.191, dat wordt gebruikt door Google's blogdienst Blogger, blijkt met 3722 infecties veruit het 'gevaarlijkste ip-adres' ter wereld te zijn. De miljoenen blogs die Google host zijn duidelijk een favoriet platform van cyberboeven om allerhande drive-by webmalware te verspreiden, verstopt in onschuldige of onschuldig ogende blogs.

Nummer twee, met 'slechts' 1403 infecties, is het ip-adres 60.28.237.31 van de 'China 169-Backbone' van de Chinese provider China Network Communications Group Corp.

Chinese providers

Een ander lijstje van providers gerangschikt naar malwarepenetratie, neemt Google's Blogger een 'bescheiden' zesde plaats in. De top vijf wordt hier geheel gedomineerd door Chinese providers of beheerders van zogeheten 'autonome systemen', een verzameling ip-adressen, netwerken en routers.

Bovenaan staat Chinanet Backbone No.31 met maar liefst 67771 infecties de afgelopen maand. De eerder vermelde China 169-Backbone van China Network Communications Group scoort hier ook een tweede plek, maar met 24540 malware-infecties.

Gmail geblokkeerd

En er is nog meer slecht nieuws voor Google. Spambestrijders gaan er steeds vaker toe over om e-mailverkeer van Gmail af te knijpen of volledig te blokkeren, meldt Ars Technica.

Er wordt namelijk met Gmail-accounts de laatste tijd een vloedgolf aan spam over de wereld uitgestort, sinds eind februari hackers het Captcha-systeem van Gmail hebben gekraakt.