Onderzoeker Wenji Wu van het Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) heeft een nieuwe toepassing voor grafische processors gevonden. Hij liet tijdens de SC 2013 supercomputerconferentie in Denver zien dat een standaard Nvidia GPU in staat is netwerkverkeer met een snelheid van 10Gbps in realtime te monitoren.

Huidige netwerkappliances werken met standaard x86-processoren of speciaal voor de taak ontworpen ASIC’s (Application Specific Integrated Circuits). Bij CPU’s vormt geheugenbandbreedte en pure rekenkracht de bottleneck, terwijl ASIC’s duur zijn en niet parallel kunnen werken. GPU’s hebben als voordeel dat ze datapakketten parallel kunnen lezen omdat hun vele processorcores in tandem opereren. Nvidia’s CUDA-platform heeft in het verleden aangetoond dat GPU’s hierdoor de snelste CPU’s in bepaalde taken eenvoudig de baas kunnen zijn.

Hij bouwde zijn prototype netwerkmonitor bij Fermilab op basis van een standaard Nvidia Tesla M2070 GPU en een standaard netwerkkaart. In de testopstelling op SC 2013 liet de onderzoeker zien CPU-gebaseerde machines met gemak te kunnen verslaan en tot 17 keer zo snel te kunnen zijn. De vinding van Wu kan daarom grote gevolgen hebben voor de industrie.

Ook op andere vlakken laten GPU's ongelooflijke prestaties zien.