"De download is maar 7 of 8 megabyte, waarna bij de installatie nog de meest recente signature-bestanden worden opgehaald", zegt securityspecialist Ruud de Jonge van Microsoft Nederland tegen Webwereld. De gratis Security Essentials-software (codenaam Morro) is vanaf vandaag 18:00 Nederlandse tijd te downloaden.

Opt-in

Dit pakket komt naast de maandelijks terugkerende malwarescan van de Malicious Software Removal Tool, die Microsoft brengt via Windows Update. "Beter dubbel controleren dan misschien helemaal niet." Microsoft heeft geen plannen om Morro standaard te installeren of aan te bieden via Windows Update. "Het is opt-in en dat blijft zo. Dat is ook in verband met mededinging, daar moeten we voorzichtig mee zijn."

Distributie

De Jonge bevestigt dat een pc-fabrikant (oem) er wel voor kan kiezen om Security Essentials mee te leveren. De meeste pc-producenten leveren al voorgeïnstalleerde proefversies van securitypakketten. Daarvoor krijgen zij betaald door de makers van die software, zoals Symantec, McAfee, Trend Micro en Kaspersky.

Microsoft wil ook juist andere distributiekanalen aanspreken. "We praten ook met distributeurs en met bijvoorbeeld banken en e-commerce sites." Online-bankieren of -winkelen is immers ook gebaat bij actuele malwarebescherming. "In de Verenigde Staten voeren we al verkennende gesprekken met dergelijke partijen." In Nederland is dit nog niet zo ver.

Genuine-controle

Microsoft kiest er voor om het installeren van Security Essentials te koppelen aan een controle op de legitimiteit van Windows zelf. Die genuine advantage-controle kijkt naar de installatiesleutel van het besturingssysteem. Dat is volgens De Jonge niet echt een hindernis voor de acceptatie van de antimalware.

"De impact hiervan is niet zo groot, schat ik. Als legitieme gebruiker hoef je je geen zorgen te maken. In Nederland zijn de meeste Windows-installaties toch een oem-uitvoering, die op een gekochte pc is meegeleverd. Illegale software betreft in Nederland toch vooral de applicaties."

Betaald pakket eruit

Vorige week was al aangekondigd aan de bètatesters dat het pakket zo goed als af was. De Jonge vertelt dat de bètaversies tot op heden al 75.000 keer zijn gedownload en dat die applicatie 300.000 keer is geactiveerd. "Dus het is actief op 300.000 pc's. Daaronder zitten ook een paar thuis-pc's van mij zelf." De bèta wordt automatisch ge-update naar de definitieve versie die vanavond wordt vrijgegeven.

De Jonge legt uit dat Microsoft vroeger de antivirus van Computer Associates gebruikte, waarvoor ook een thuisgebruiklicentie gold. Sinds Microsoft eigen zakelijke securitysoftware maakt, Forefront, gebruikt het bedrijf dat voor de werk-pc's maar niet voor thuiscomputers van de eigen medewerkers. De Jonge heeft onlangs de CA-software vervangen door Security Essentials.

Over de concurrentie met betaalde securitysoftware is de Microsoft-manager kort en duidelijk: "Liever gratis bescherming die up-to-date is, dan betaalde software die verouderd is. Veel pc's zijn in de praktijk onbeschermd. Dat schaadt de reputatie van Windows, maar vormt ook een gevaar voor andere gebruikers. Die pc's kunnen grotere botnetten mogelijk maken."

Nederlands

De software is meteen beschikbaar in diverse talen, waaronder ook het Nederlands. Overige talen zijn Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Japans en Portugees. Security Essentials is in eerste instantie beschikbaar voor Zuid-Amerika, Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië. China volgt in de komende weken, waarna er nog andere talen worden aangeboden voor overige landen.

Update: Diverse Webwereld-lezers melden problemen met de link naar Microsofts gratis antimalware. De link zelf klopt wel, maar de downloadsite kijkt vervolgens naar de locatie van de gebruiker (mede op basis van taalinstelling van de browser). Daarin wordt soms een fout gemaakt, waardoor de download niet beschikbaar is. Een Webwereld-lezer heeft een link gemaild die een Nederlandse locatie 'afdwingt'.