De antimalware van Microsoft (codenaam Morro) krijgt de naam Security Essentials. Volgens diverse tech-sites is het een uitgeklede uitvoering van Microsofts zakelijke beveiligingsssoftware Forefront Client Security. De Forefront-productfamilie is gebaseerd op de technologie van diverse overnames die de Windows-producent de afgelopen jaren heeft gepleegd.

Beperkte bèta

Microsoft komt morgen met een geografisch beperkte bèta van zijn gratis antiwalware voor consumenten. De software draait op Windows XP, Vista en de aankomende versie 7. De proefversie komt beschikbaar voor een beperkt aantal downloaders in de Verenigde Staten, Brazilië en Israël, in het Engels en Portugees. Nieuwssite Ars Technica meldt dat de download beschikbaar is voor de eerste 75.000 gebruikers. Een bèta in vereenvoudigd Chinees volgt later dit jaar.

Het antimalwareproduct van Microsoft is al ruim een half jaar in aankomst. Leveranciers van securitysoftware hebben al herhaaldelijk gezegd zich geen zorgen te maken over hun nieuwe concurrent. Security vereist volgens die bedrijven een mate van specialisatie die Microsoft niet heeft en kan hebben.

Eerder hebben leveranciers van diverse andere soorten software dat ook gezegd, voordat Microsoft zich met succes op 'hun markt' stortte. De Windows-producent schrapt nu wel zijn betaalde security-software, waar het geen groot succes mee heeft geboekt.

'Onder de maat'

Concurrent Symantec heeft vorige week alvast uitgehaald naar Morro. De securityleverancier noemt Microsofts aanbod "misleidend". Die gratis antimalwaresuite van de Windows-producent voldoet volgens Symantec niet aan de huidige vereisten om pc's voldoende te beveiligen. "Microsofts gratis product is een aangepaste en uitgeklede versie van het OneCare-product", meldt de concurrent.

Volgens Symantec hebben "consumenten tegenwoordig niet minder maar meer bescherming nodig tegen internetgevaren. Consumenten hebben minimaal firewall, antispam en identiteitsbeveiliging nodig. Dit zijn minimale voorwaarden als het gaat om digitale veiligheid. Deze bescherming is alleen beschikbaar met een volledig pakket voor internetveiligheid gemaakt door beveiligingsdeskundigen."

Freeware versus betaald

Symantec zegt niet bang te zijn voor de komst van de softwarereus. "Microsoft zal de dynamiek van de markt voor internetbeveiliging van consumenten niet veranderen. De realiteit is dat er al meer dan 20 jaar talloze aanbieders van ‘shareware’ en ‘freeware’ zijn. De markt voor freeware is verzadigd, maar Microsoft wil toch hierin meeliften."

Verder zou Morro volgens Symantec minder goed presteren dan andere gratis beschermingssoftware en flink minder goed dan betaalde pakketten. In tests van pc-bladen en tech-sites is het vermeende verschil tussen gratis en betaalde security vaak niet zo heel groot. Tech-sites die een net uitgelekte pre-bèta van Microsofts antimalware hebben getest, melden dat het goed presteert en een relatief lichte systeembelasting heeft.

Afgelopen week hebben Symantec en McAfee een schikking getroffen met de staat New York in een aanklacht over de automatische en volgens de openbaar aanklager heimelijke abonnementsvernieuwing voor hun security-software. Elk van de twee leveranciers betaalt 375.000 dollar en brengt wijzigingen aan in het vernieuwingsproces en de informering van klanten.

Legale Windows

Verder blijkt dat Microsoft zijn aanbod van gratis antimalware beperkt tot legale Windows-gebruikers. De leverancier stelt de pc-wereld te willen beveiligen, maar doet dat dus niet voor Windows-installaties die niet de online-validatie hebben gedaan (of daarvoor zijn 'gezakt').

De antimalware werkt alleen op 'genuine' bevonden installaties van het eigen besturingssysteem. Volgens Microsoft zijn illegale kopieën van Windows vaak al voorzien van malware en daardoor in de praktijk niet te beveiligen.