In een mail aan bètatesters vraagt het Security Essentials Team van Microsoft hen nog eenmaal te upgraden, naar bètaversie 1.0.1500.0. Dat is de laatste proefversie. "De definitieve versie van Microsoft Security Essentials zal in de komende weken worden vrijgegeven aan het publiek."

Minder zwaar

Het eind 2008 aangekondigde Security Essentials (codenaam Morro) is de opvolger van Windows Live OneCare, een betaald beschermingspakket. Het biedt bescherming tegen virussen, Trojaanse paarden, spyware en rootkits.

Het nieuwe gratis pakket biedt echter minder mogelijkheden dan Windows Live OneCare. Het heeft bijvoorbeeld geen opties voor automatische backups en het optimaliseren van de computer. Daartegenover belooft Morro minder rekenkracht te vragen van de computer.

Opkomende markten

Microsoft wil met de gratis antimalware opkomende markten en minder krachtige pc's bedienen. Volgens het softwareconcern zijn er nog steeds te veel pc's zijn die geen enkele antivirusapplicatie draaien.

Securityleveranciers hebben al lang voor de release veel kritiek op de gratis antimalware van Microsoft. Symantec noemde Morro deze zomer "misleidend". De aankomende concurrent voldoet volgens Symantec niet aan de huidige vereisten om pc's voldoende te beveiligen. "Microsofts gratis product is een aangepaste en uitgeklede versie van het OneCare-product." Ook McAfee heeft zich niet al te lovend uitgelaten over Microsofts plannen.

OneCare geschrapt

Door de komst van Microsoft Security Essential werd de verkoop van Windows Live OneCare deze zomer gestaakt. Overigens is de proefversie van de software nog wel te downloaden.