Of het nu gaat om privébestanden, notulen van geheime besprekingen of de blauwdruk van uw allernieuwste product, er zijn meer dan genoeg gegevens denkbaar die u liever niet met de rest van de wereld deelt. Toch neemt het aantal digitale informatiedragers sterk toe, en alsof dat nog niet beangstigend genoeg is: ze worden fysiek steeds kleiner, qua opslagruimte steeds groter, en u en uw medewerkers krijgen ze tegenwoordig al gratis bij een pakje boter.

Voor wie vooral nerveus wordt van al die ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden met elk hun eigen beperkingen en prijskaartjes, willen we graag TrueCrypt onder de aandacht brengen.

Het hoofdscherm van TrueCrypt. Systeemonafhankelijk

TrueCrypt is een gratis open source encryptieprogramma dat geschikt is voor Windows XP en Vista, Mac OS X en Linux. Het stelt u in staat een zelf te bepalen gedeelte van willekeurig welke digitale informatiedrager te versleutelen met een code naar keuze – encryptie die desgewenst van een niveau is die het nagenoeg onmogelijk maakt dat iemand er ooit zonder wachtwoord in komt. TrueCrypt stelt u in staat een schijfstation aan te maken binnen een versleuteld bestand, opslagmedium of zelfs volledige partitie (tot 1 PB).

De ondersteunde algoritmes.

Er zijn verschillende manieren om dat te doen; desgewenst kunt u zelfs de hele harde schijf van uw laptops versleutelen en de gebruiker dwingen bij het opstarten al zijn wachtwoord in te geven, maar u kunt ook simpelweg een willekeurig bestandje vermommen als een onverdacht bestandsformaat. TrueCrypt stelt u zelfs in staat om binnen een versleuteld bestand een onzichtbaar tweede bestand op te nemen, zodat uw gegevens ook veilig zijn als iemand u dwingt het eerste wachtwoord af te geven.

Dat laatste is wellicht wat paranoïde, maar het illustreert wel dat de makers van TrueCrypt serieus werk hebben gemaakt van bestandsbeveiliging. TrueCrypt volumes zijn ook nog eens onafhankelijk van het besturingssysteem; als u een versleuteld bestand later op een andere computer met een ander besturingssysteem wilt openen, hoeft u slechts TrueCrypt te draaien en uw wachtwoord in te geven. Het versleutelde bestand functioneert vervolgens als een volwaardig schijfstation.

Gebruiksvriendelijk

Hoewel bij het eerste gebruik de handleiding maar beter bij de hand kan blijven (u krijgt veel opties voorgeschoteld die u lang niet allemaal hoeft te gebruiken), is TrueCrypt een opmerkelijk gebruiksvriendelijk stukje software, dat inclusief handleiding nog geen 3,5MB inneemt en een bescheiden beslag legt op uw systeemresources. Een aanrader voor persoonlijk gebruik, en zeker het overwegen waard om ook in de rest van uw organisatie in te zetten. In de FAQ vindt u onder meer tips voor systeembeheerders.

Bron: Infoworld Bron: Techworld