Het gloednieuwe eerste rootcertificaat wordt nog niet vertrouwd door browsers, dus op dit moment moeten gebruikers het handmatig toevoegen. In Firefox gaat dat bijna automatisch, wat logisch is omdat Mozilla een van de meewerkende partijen is. Naar verwachting zal diens browser de certificaten van Let's Encrypt rap ondersteunen. Ook grote webvorsers als Akamai en Cisco doen mee.

November brede livegang

De makers van het project van onder meer digitale burgerrechtenorganisatie EFF hopen dat omdat SSL/TLS-certificaten gratis te verkrijgen zijn, de drempel om https te gebruiken nog verder wordt verlaagd. Het doel is dan ook om webverbindingen vrijwel uitsluitend versleuteld te laten gebeuren, of het om een forum, zoekmachine, bank of homepage gaat.

Lees meer over Let's Encrypt op Computerworld: Versleutel het web, met één klik en gratis. Gisteren is het rootcertificaat officieel live gegaan en vanaf november kan iedereen de certificaten gaan gebruiken. In de komende tien weken geeft de CA certificaten uit, te beginnen met een aantal vooraf geselecteerde domeinen. Ook komt er een cross-signature in de komende periode, waarbij andere CA's de certificaten onderschrijven. Dat is een belangrijke stap om de certificaten meer vertrouwen mee te geven.