Het Taiwanese supercomputercentrum NCHC (National Centre for High-Performance Computing) heeft een database met malware aangelegd. Deze verzameling is gratis toegankelijk voor bedrijven, onderwijsinstanties en onderzoekers. Het doel is een betere bestrijding van malware, cybercriminelen en buitenlandse cyberaanvallen.

Samen met ministerie en universiteiten

De malwaredatabase is opgezet in samenwerking met het Taiwanese ministerie voor Onderwijs en twintig universiteiten. Deze samenwerking is in 2010 al opgezet, weet de Britse IT-nieuwssite The Register te melden op basis van berichtgeving in dat Aziatische land. Terwijl de nationale malwarecollectie nu een bescheiden 200.000 exemplaren bevat, worden daar maandelijks zo'n 1200 stuks aan toegevoegd. Dat gebeurt via 6000 IP-adressen (met zogeheten honeypots) waarmee rondgaande malware op internet wordt gemonitord en geïdentificeerd.

De openlijk toegankelijke website van de Malware Knowledge Base van Taiwan biedt ook een interactieve wereldkaart. Daarop zijn de oorsprongsgebieden van verschillende soorten en varianten malware te zien, en ook aanvalsgolven wereldwijd. Hiervoor haakt de database aan op Google Maps.

Doelwit van cyberaanvallen

Het dichtbevolkte en digitaal goed ontsloten land kent veel malware-aanvallen. Volgens Taiwanese overheidswoordvoerders zijn er gemiddeld 3,4 miljoen cyberaanvallen per dag, waarmee het land tot de meest aangevallen landen ter wereld behoort. De flinke ICT-productie in het land telt ook mee, naast het feit dat China het land als afvallige provincie beschouwt.

Taiwan is dus zowel economisch als politiek gezien een aantrekkelijk doelwit. Qua aantallen komen de meeste cyberaanvallen echter vanuit Rusland, de Verenigde Staten en Roemenië, meldt Taiwan Today. Deskundige hackers vallen vaak aan via systemen van derden, zoals relatief minder goed bewaakte universiteiten.