De software, genaamd Sophos Anti-Rootkit, detecteert en verwijdert zowel reeds bekende als onbekende rootkits, zo belooft Sophos.

De software is gratis te downloaden voor zowel klanten van Sophos als niet-klanten. "Dit doen we omdat we een enorme toename van het aantal rootkits zien met een schadelijke werking", vertelt Marnix van Meer van Sophos Benelux.

Als het programma iets verdachts vindt op de pc, maakt het daar melding van en toont het informatie over de aangetroffen rootkit, legt Van Meer uit. "Ook wordt er advies gegeven of het verstandig is om de aangetroffen rootkit te verwijderen."

Volgens Van Meer zal Sophos gebruikers gaan voorzien van gratis updates voor het programma. "Natuurlijk hopen we dat tevreden gebruikers uiteindelijk zullen overstappen op onze antivirusproducten."

Het nieuwe programma is alleen in het Engels uitgebracht. Een Nederlandse versie komt er ook niet. "Maar dat is ook niet nodig want de bediening ervan is vrij eenvoudig", aldus Van Meer.

Sony-affaire

Het fenomeen rootkit kwam vooral in de publiciteit nadat vorig jaar bekend werd dat de kopieerbeveiliging die Sony op enkele van zijn muziek-cd's gebruikte, een rootkit bleek te zijn.

Rootkits worden door gewone antivirussoftware vrijwel nooit opgespoord, aldus Van Meer. "Soms schakelen rootkits de antivirussoftware zelfs uit. Bron: Techworld