De malware op usb-sticks en andere mediadragers maakt gebruik van de AutoRun optie. Op bijvoorbeeld usb-sticks staat daarvoor een bestand autorun.inf, waarin wordt vermeldt wat er moet gebeuren als de stick wordt aangesloten op een Windows-computer. Er wordt bijvoorbeeld in bepaald welk programma welk deel van de inhoud moet opstarten. Door het bestand aan te passen kunnen cybercriminelen er dus voor zorgen dat hun malware direct door het juiste programma wordt aangesproken, zodat de computer direct raakt geïnfecteerd.

USB Vaccine werkt eigenlijk heel simpel. Met de tool kunnen gebruikers de AutoRun optie uitschakelen, zowel op de computer als op de usb-stick. In Windows zelf is er namelijk geen makkelijke manier om dat voor elkaar te krijgen.

Het is natuurlijk maar de vraag of de tool effectief is. Wie hem gebruikt is zich bewust van het probleem en zal niet zomaar elke usb-stick in zijn systeem steken. Wie zich van geen kwaad bewust is, zal de tool niet gebruiken en gewoon doen wat hij altijd al deed. Maar het is alleen al een mooi ding dat er eindelijk eens aandacht wordt besteed aan dit probleem.

Bron: Techworld