Pionier BitTorrent blies vorig jaar juli leven in zijn peer-to-peer en dus serverloze chat- en internetbeldienst Bleep. Een klein jaar verder is de dienst gratis beschikbaar op Android, iOS, Windows en Mac. De belofte van een veilige, versleutelde chatdienst op basis van een gedecentraliseerd distributiesysteem (DHT) moet privacyfreaks tevreden stemmen.

Maar sinds de beschikbaarheid van de pre-alfa is er nogal het een en ander gebeurd. Gedreven door de Snowden-onthullingen wordt encryptie met rap tempo gemeengoed. Zelfs WhatsApp, de dienst die Bleep in ons land moet aanvallen, is sinds afgelopen november end-to-end versleuteld. Facebook haalde daarvoor beveiliger Moxie Marlinspike in dienst, gerespecteerd lid in de community van cryptografen. Hij rolde eerder 'forward secrecy' uit bij Twitter, waardoor elk bericht met een andere sleutel wordt versleuteld.

Boot gemist?

Het lijkt er dan ook op dat BitTorrent met Bleep de boot heeft gemist als privacyvriendelijke dienst. Uit onze eerste tests op de redactie met de chatdienst blijkt het toevoegen van contacten bovendien wat verwarrend. Dit kan door het invoeren van telefoonnummers of het scannen van de unieke Bleep Code, maar verloopt behoorlijk stroef. De user interface is zoals je die verwacht van een chatclient.

Sterk is wel de Whisper-modus, waarmee chatberichten na 25 seconden worden verwijderd. En er is meer functionaliteit om ook de reguliere chatgeschiedenis snel en definitief te wissen. Bleep moet het daarnaast vooral hebben van zijn serverloze manier van werken, waardoor berichten pas worden verstuurd wanneer de ontvanger online is en wat het aanvallers flink lastig maakt om berichten te onderscheppen.

Lees ook:

BitTorrent Chat moet aftappen onmogelijk maken WhatsApp end-to-end encryptie: Big Deal! WhatsApp groeit ondanks exodus naar Telegram