In de afgelopen acht jaar hebben drones in Amerika bewezen weinig bij te dragen aan de grensbeveiliging rond Mexico en juist wel voor gepeperde rekening te zorgen, meldt het nieuwe rapport van de Amerikaanse overheidsministerie Department of Homeland Security (DHS).

Slechts 2 procent opgepakt

Slechts een klein gedeelte van de illegaal overstekende immigranten wordt rond de grens opgepakt met hulp van de drones. Volgens het rapport zijn in het grensgebied Tuscon, Arizona maar 2161 van de ruim 120.000 opgepakte illegale immigranten gearresteerd dankzij de onbemande vliegtuigen. Nog geen 2 procent dus.

Daarnaast is het rapport kritisch op de geraamde kosten van de vlieguren, die namelijk in eerste instantie werden geraamd op 2468 dollar per uur, maar volgens Homeland Security in een uurtje tijd 12.555 dollar zijn.

433 miljoen dollar

Ondanks het geringe succes wil de Amerikaanse overheid het project doorzetten en uitbreiden met 433 miljoen dollar. John Roth, hoofdinspecteur van DHS: "De Amerikaanse grensbeveiliging kan dat geld beter gebruiken om bemande vliegtuigen en extra troepen op de grond te financieren. De burgers van ons land mogen niet opdraaien voor dergelijke mislukte projecten."