GroenLinks is altijd kritisch geweest over de OV-chipkaart”, laat een woordvoerder van de oppositiepartij weten. “We vinden dat de kaart te gehaast is ingevoerd en daardoor nog steeds te veel mankementen vertoont. Niet alleen in het gebruik ervan, maar ook in het systeem, zoals hieruit blijkt”. De partij, die vrijdagmiddag als enige bereikbaar was voor een reactie, vindt dat erg schadelijk en vindt het een slechte zaak dat de kaart zomaar te hacken is.

'Hacken toch erg moeilijk'

Desondanks stelt de woordvoerder dat het volgens haar erg moeilijk is om de kaart daadwerkelijk te kraken en dat een eventuele hacker toch behoorlijk wat kennis nodig heeft om dat te doen. De woordvoerster van GroenLinks doelt daarmee op een reportage van Radio 1 waarin verslaggever Jeroen Wollaars de proef op de som nam en zijn eigen OV-chipkaart probeerde te hacken.

In die reportage is Wollaars alleen al enkele uren bezig om de software die nodig is om de OV-chipkaart uit te lezen te compileren en installeren. Daarna had de computer nog ruim een uur nodig om de, niet al te veilige, encryptie van de OV-chipkaart te kraken. Vervolgens had de radioverslaggever weliswaar de gegevens van zijn OV-chipkaart in een bestand, maar wist hij zonder extra hulp nog niet waar hij de gegevens exact moest zoeken.

Fraude is te detecteren

TransLink Systems laat aan Radio 1 weten dat de mogelijkheid tot hacken van de OV-chipkaart geen nieuws is. Het verbaast de woordvoerster van het bedrijf dat de OV-chipkaart exploiteert dan ook dat het telkens in het nieuws komt.

TransLink Systems verwacht niet dat de hackmethode vaak ingezet zal gaan worden om te frauderen met de kaart, dat gebeurde volgens het bedrijf namelijk ook niet toen de informatie nog alleen op internet stond. Mocht er toch gefraudeerd worden, dan zou dat eenvoudig te detecteren zijn.