Maandag haalde de politie het botnet Bredolab uit de lucht. Die avond uitte Lodewijk van Zwieten, bij het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor het tegengaan van internetcriminaliteit, in Nieuwsuur de wens dat de Nederlandse politie bevoegdheid krijgt om in te breken op computers van cybercriminelen in het buitenland.

Miljoenen onschuldige burgers

GroenLinks Tweede Kamerlid Mariko Peters heeft over die wens van Van Zwieten vragen gesteld aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hoewel de partij zegt erg blij te zijn met het platleggen van het botnet, wil zij wel meer weten over de uitwerking als de politie in computers van burgers mag inbreken.

Volgens Peters kan het namelijk betekenen dat computers van miljoenen onschuldige burgers door de politie kunnen worden gehackt. Of dat ook een risico is, is nog onduidelijk. Het is niet bekend of het OM alleen de bevoegdheid wil om de machines van de criminele te hacken of ook de met een botnet besmette computers. Peters maakt zich daarbij zorgen over de privacy en ziet liever dat er meer aandacht komt voor computerbeveiliging.

Onduidelijke gevolgen

“Het is te begrijpen dat de politie meer ruimte wil om cybercrime aan te pakken. Het is alleen erg onduidelijk wat de gevolgen zijn als de politie in besmette computers mag inbreken”, zegt Peters. “Er moet voorzichtig worden omgesprongen met vergaande bevoegdheden om computers van burgers te betrekken. Ook wil ik van Opstelten weten wat hij gaat doen om burgers voor te lichten over de gevaren van computerbesmetting en wat mensen zelf kunnen doen om hun computers te beschermen”.