El Fassed heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan minister Verhagen van Economische Zaken. Volgens het kamerlid hebben Nederlandse bedrijven ook de afgelopen weken tijdens de opstanden in het Midden-Oosten geprobeerd technologie te verkopen aan de regimes, waarmee internet in die landen door de staat zou zijn te controleren.

"We kunnen niet langer en onze mond vol hebben van vrijheid en democratie, en tegelijkertijd verdienen aan deze onderdrukking. De Arabische Lente is het moment om met de internetonderdruking te stoppen", vindt El Fassed. Hij noemt geen namen van Nederlandse bedrijven die bij de handel in censuurtechnieken betrokken zouden zijn.

Gedragscode

Afgelopen zaterdag was door de organisatie voor persvrijheid Reporters without Borders uitgeroepen tot 'Werelddag tegen cybercensuur'. Zo'n dag is volgens El Fassed hard nodig. "In dictaturen is internet het enige medium waarmee mensen nog enigszins vrijuit kunnen communiceren. Ik verwacht van de minister dat hij zich volledig in zal gaan zetten voor internetvrijheid."

Nederland en Frankrijk namen vorig jaar in het Europees Parlement het initiatief tot een 'gedragscode internetvrijheid', met richtlijnen voor de export van internetfilters. Maar dat heeft nog niet geleid tot het aanpakken van bedrijven die dat doen.