Woensdag werd duidelijk dat Carrier IQ voorgeïnstalleerd is op meer dan 140 miljoen telefoons. Android developer Trevor Eckhart onthulde dat het programma standaard meegeleverd wordt op Android-, BlackBerry- en Nokia-toestellen en onder andere toetsaanslagen, sms'jes en internetverkeer logt.

'Inbreuk op privacy'

Nokia ontkent deze software te gebruiken. Android-fabrikant HTC, waar Eckhart de vergaande werking van Carrier IQ op ontdekte, reageert niet op de zaak. Carrier IQ zelf gaat verder niet in op inhoudelijke vragen, maar laat in een e-mail weten met Eckhart en de Electronic Frontier Foundation (EFF) in gesprek te zijn. Die digitale burgerrechtenorganisatie staat Eckhart juridisch bij nadat Carrier IQ hem dreigde met een rechtszaak en een schadeclaim. Na bemoeienis van de EFF werden de juridische dreigementen ingetrokken. Een woordvoerster van BlackBerry-maker Research in Motion (RIM), gaat ook niet direct in op de zaak.

Europarlementariër Judith Sargentini vraagt na ophef in de media over Carrier IQ opheldering aan de Europese Commissie (EC). Volgens haar is het installeren van de software op smartphones "een grove inbreuk" op de Europese wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens.

Ingrijpen

"In de Verenigde Staten wordt terecht alarm geslagen over deze spyware, die niet alleen de privacy van je communicatie maar ook de veiligheid van het internetten te grabbel gooit", stelt Sargentini in een persbericht. "Ik wil van de Eurocommissarissen Reding (Grondrechten) en Kroes (Digitale Agenda) weten of er ook in de Europese Unie fabrikanten en leveranciers van smartphones zijn, dan wel telecombedrijven, die gebruik maken van Carrier IQ. Zo ja, welke? In welke landen?"

Sargentini stelde de vragen aan de EC naar aanleiding van een publicatie van Webwereld.

Sargentini wil graag dat Reding en Kroes ingrijpen als Carrier IQ in de EU wordt gebruikt zonder medeweten van de gebruikers. Dat is sinds 2009 het geval in Portugal. Daar wordt de software ingezet door Vodafone. De informatie wordt gebruikt om het netwerk van de operator te verbeteren.

Ook D66 stelt vragen, maar dan aan Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&i). Kamerlid Kees Verhoeven wil graag van Verhagen weten of de software van Carrier IQ aanwezig is op Nederlandse telefoons, en of hij bereid is dit aan te pakken als dat het geval blijkt te zijn.