Dat stelt Alert Logic, een Amerikaans beveiligingsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de beveiliging van kleine middelgrote bedrijven. Het aantal 'brute force attacks' is de laatste drie maanden met meer dan 1000 procent toegenomen, stelt het bedrijf.

Bij 'brute force attacks' proberen hackers op verschillende manieren de beveiliging van een bedrijf te breken. Ze laten daarbij een lange reeks aanvallen op het netwerk los.

Volgens Alert Logic kan uit de toename worden opgemaakt dat cybercriminelen zich massaal op de – vaak minder goed beveiligde – midden- en kleinbedrijven hebben gestort.

"Voorheen zagen we scans of sweeps met een veel groter bereik. Hackers richtten zich op bepaalde kwetsbaarheden in veelgebruikte software, en dus op een grote bedrijvenpoel", aldus Chris Smith, vice-president marketing bij Alert Logic.

Nu richten hackers hun aanvallen steeds vaker op specificieke services – zoals het file transfer protocol (ftp) – en worden ook scripts gebruikt die wachtwoorden kraken, stelt hij.

"Hackers blijven hangen bij een specifiek doel, proberen er doorheen te komen. Wij denken dat dat komt doordat bedrijven tegenwoordig beter patchen en technologieën gebruiken die kwetsbaarheden afschermen", aldus Smith. Bron: Techworld