Microblogdienst Twitter waarschuwde afgelopen weekend in een aantal weblogberichten voor een nieuwe grootschalige phishingaanval via directe berichten aan gebruikers van de site. De berichten leken afkomstig te zijn van Twittercontacten en bevatten een link naar de site twitter.access-logins.com waar moest worden ingelogd.

Zelfde inlog voor andere webdiensten

Deze site wordt inmiddels door verschillende browsers automatisch geblokkeerd. Gebruikers die de directe berichten via de site van Twitter zelf uitlazen, kregen na een tijdje een waarschuwing, maar veel gebruikers ontvangen dit soort berichten ook per e-mail of programma's van derden die gebruikmaken van de Twitter-API.

Op Twitter zelf kunnen cybercriminelen weinig schade aanrichten, maar veel mensen gebruiken dezelfde inlog en wachtwoordcombinatie voor verschillende online diensten. Zo zouden de scammers via een omweg toch aan veel wachtwoorden voor onder meer webmail of zelfs online betaaldiensten kunnen komen.

Inmiddels leidt de phishingsite naar een Facebook-login. De cybercriminelen lijken te zijn overgestapt van Twitter naar Facebook.