Volgens de Gartner-analisten Lawrence Orans en John Pescatore valt het allemaal wel mee wat betreft de gevaren voor ip-telefonie en voor mobieltjes. Uiteindelijk zullen er wel degelijk aanvallen op deze technologietak komen, maar op dit moment zijn alle waarschuwingen nogal overdreven, zo vinden zij.

Daarbij komt nog dat het beveiligen van ip-telefonie in de basis niet anders is dan het beveilingen van een data-only-netwerk, zo stelde Orans afgelopen week tijdens de Gartner IT Security Summit in Washington.

Recente rapporten over het afluisteren van ip-telefonieverkeer slaan volgens de expert de plank volkomen mis. Orans wijst op het feit dat het hiervoor nodig is om binnen het gebouw te zijn van waaruit een ip-gesprek wordt gevoerd. "Op dit moment gebeurt dat niet op welk netwerk dan ook", aldus de analist.

Niet iedereen is het evenwel met de analyse van Gartner eens. Zo zegt Stan Quintana, beveiligingstopman van AT&T, dat het wel degelijk nodig is voor bedrijven om veel aandacht te besteden aan de beveiliging van hun ip-diensten. "Het is complexer dan datanetwerken."