Dat stelt Arbor Networks in het 'Worldwide Infrastructure Security Report', dat vandaag voor het vierde achtereenvolgende jaar verschijnt. Ter vergelijking: in 2001 bedroeg de maximale omvang van een aanval nog 0,4 Gbps.

De aanval met een omvang van meer dan 40 Gbps vond volgens Arbor plaats toen een ruzie tussen twee rivaliserende groepen cybercriminelen uit de hand liep. "Dit was een dispuut tussen criminelen onderling, maar de infrastructuur die de criminelen gebruikten, liep uiteindelijk de grootste schade op", stelt Arbor. Dergelijke enorme aanvallen zijn overigens nog wel uitzonderingen. Uit het rapport dat Arbor vorig jaar opstelde, bleek dat aanvallen van minder dan 100 Mbps nog altijd het vaakst voorkwamen.

Aangifte

Tegenover The New York Times verklaart Danny McPherson, chief security officer van Arbor, dat er een toename te zien is in gerichte aanvallen op e-commercesites. "De meeste bedrijven hebben een internetverbinding van één gigabit of minder. Een twee gigabit DDoS-aanval is dan dus al voldoende om ze offline te krijgen."

Arbor ondervroeg voor het onderzoek 70 grote internetaanbieders in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Volgens Arbor heeft 58 procent van deze bedrijven in het afgelopen jaar aangifte gedaan van een DDoS-aanval. Veel isp's gaan niet naar de politie, omdat ze menen dat de autoriteiten te weinig mogelijkheden hebben voor onderzoek (29 procent van de respondenten) of omdat ze denken dat het geen zin heeft (17 procent). Bron: Techworld