De Franse wetenschappers van het onderzoeksinstituut Inria hebben een analyse uitgevoerd van alle nieuwe torrents op The Pirate Bay gedurende 103 dagen. Daarvoor hebben ze eigen software gebruikt en een normale computer met een dsl-verbinding. Ze hebben zo de belangrijkste aanbieders van torrents in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat 30 procent van alle nieuwe torrents valt te herleiden tot ongeveer honderd ip-adressen. Duizend ip-adressen zijn goed voor 60 procent van het veelal illegale aanbod.

Privacyprobleem

Het is eenvoudig om het down- en uploadgedrag van miljoenen Bittorrent-gebruikers te volgen, waarschuwen de onderzoekers. Bittorrent is namelijk nooit ontworpen om anoniem bestanden uit te wisselen. In totaal hebben de Franse onderzoekers 148 miljoen ip-adressen verzameld. "Wij willen de privacyproblemen rond Bittorrent bekender maken", aldus een van de onderzoekers, Arnaud Legout, tegenover de Nederlandse p2p-nieuwssite TorrentFreak.

Ook vertegenwoordigers van de entertainmentindustrie kunnen op een vergelijkbare manier eenvoudig filesharers via torrentsites in kaart brengen. In de Verenigde Staten zijn al individuele p2p-gebruikers aangeklaagd, ook en masse.

In Nederland worden vooralsnog niet de gebruikers, maar alleen de grote aanbieders zoals Mininova en The Pirate Bay aangepakt. Sinds kort worden echter ook de 'faciliterende' isp's op de korrel genomen. Zo heeft de Nederlandse piraterijbestrijder Stichting Brein afgelopen weekend bekend gemaakt een rechtszaak te starten tegen Ziggo. Brein wil het kabelbedrijf via de rechter dwingen om The Pirate Bay onbereikbaar te maken voor Nederlandse kabelabonnees.

BitStalker

Ondertussen wordt er in de VS gewerkt aan een 'opsporingsmiddel' voor Bittorrent. De ontwikkeling van het zogeheten BitStalker wordt opvallend genoeg gefinancierd door een consortium van Amerikaanse isp's. De entertainmentindustrie zit hier dus niet (direct) achter.

De BitStalker-software sluit zich aan op groepen torrent-gebruikers (swarms) en voert dan actieve verkenning uit van de via BitTorrent gedeelde content en de gebruikers. Dit omvat zowel de aanbieders van het volledige bestand (seeders) als de downloaders (peers). Het werkt onafhankelijk van trackersites en kan dus verdoezeling van of via trackers 'doorzien'.

De onderzoekers die BitStalker ontwikkelen stellen dat zij de hele torrentset van The Pirate Bay kunnen monitoren voor slechts 13 dollar per maand. Daarvoor gebruiken zij de EC2-clouddienst van Amazon. De tool vergaart ook concreet forensisch bewijs over de specifieke bestanden die bepaalde torrent-gebruikers delen.