De site van de Vereninging van Gepesioneerden KLPD (VVG-KLPD) is lek geprikt door de Nederlandse tak van Anonymous. De database van de site, waarin honderden namen staan met wachtwoorden, telefoon- en bankrekeningnummers van oud-KLPD'ers, is in handen van Anonymous. De eerste 25 namen, met bijbehorende gegevens, zijn al openbaar gemaakt op een Pastebin-pagina.

Oorlog tegen KLPD

Volgens Anoymous is de oorlog tegen het KLPD van start gegaan en de groep maakt bekend dat ze elke week nieuwe gegevens zullen openbaren: “We zullen rustig beginnen, de komende 4 weken zullen er elke week 25 namen met NAW gegevens, telefoonnummers, bankrekeningnummers e-mails, wachtwoorden en accountnamen openbaar gemaakt worden. Wees niet getreurd als je denkt: hebben ze maar gegevens van 100 personen? Nee, wij hebben er veel meer! Maar we beginnen rustig!" Wat het motief voor de oorlogsverklaring is, blijft vooralsnog onduidelijk.

De site is offline gehaald toen het lek bij de VVG-KLPD bekend werd. De verenigingssite is gebaseerd op Joomla en werd gekraakt met behulp van een SQL-injectie. Webmaster van de site, Dick Jeukens, gepensioneerd webmaster van het KLPD laat aan Webwereld weten dat het lek enkele weken geleden al bekend was en de site na enkele uren is dichtgezet.

Gegevens op straat, so what?

“We zijn er niet precies achtergekomen wat er aan de hand is en welke gegevens er gestolen zijn. Er is een onderzoek ingesteld naar aanleiding van de hack. Niet zomaar een onderzoek, maar een politie-technisch onderzoek. Ik heb aangifte gedaan", aldus Jeukens.

De gepensioneerden zijn inmiddels ingelicht over het lek. Jeukens: “Er is wat mis gegaan helaas. De mensen om wie het gaat vinden het jammer. Maar u moet niet overdrijven. Als het om de politie gaat, is het altijd hot nieuws, maar we zijn een stelletje gepensioneerden. Als er gegevens op straat liggen, so what? De meesten zijn al 15 jaar uit dienst, wat maakt het uit? Het heeft totaal geen politietechnische waarde. Ik bedoel, wat moet je met rekeningnummers?"

Eerdere problemen

Jeukens blijkt al vanaf het begin problemen te hebben gehad met de site. Medio februari van dit jaar vroeg de webmaster om hulp op een Joomla-forum. “Ik kon niet goed met Joomla overweg. Met het antwoord op het forum was dat opgelost", vertelt hij tegen Webwereld

Op dit moment is er een nieuwe site in de lucht. Het is nog een demoversie, maar er is al door verschillende hackers, waaronder door iemand van Anonymous, gepost. De site is wederom in het beheer van Jeukens. De nieuwe site van de VVG-KLPD zal volgens Jeukens uiteindelijk wel worden gemaakt door een professional. Maar dit heeft volgens de webmaster niets te maken met het lek van de vorige site.

Anonymous

Hacker Goo staat dicht bij de harde kern van Anonymous Nederland en weet aan Webwereld te melden dat het om een grote database gaat. Goo legt uit dat Anonymous niet gezien moet worden als een groep, maar als een idee waar mensen achter kunnen staan. “Het is jammer dat iemand of een groep deze gegevens openbaart. Daar wordt niemand beter van. Maar dan wordt er wel naar hem geluisterd al kan dat niet afwegen tegen de identiteitsfraude en privacy die geschonden wordt natuurlijk."

“Het is triest dat er weer een site die gerelateerd is aan de overheid, lek is. Dat er zoveel gegevens waaronder basis NAW gegevens maar ook gegevens als bankrekeningnummers, door black hat hackers te misbruiken zijn. Dat moeten we niet willen met z'n allen. We moeten samen werken aan een betere IT-infrastructuur bij de overheid maar dit is particulier ook nodig", aldus Goo.