De inbraak was een geavanceerde operatie die al geruime tijd liep. De cyberinbrekers zijn de afgelopen maanden bezig geweest om binnen te komen bij het IMF en hebben daar geleidelijk aan data weggehaald. Dit meldt onder meer de New York Times, op basis van anonieme bronnen. Het IMF bezit geheime en economisch zeer gevoelige informatie over de fiscale ‘gezondheid’ van landen.

Staatshacken

Bij de aanval is volgens insiders “een grote hoeveelheid data” buitgemaakt, waaronder interne documenten en e-mails. Een security-expert die is betrokken bij de zaak, maar die er officieel niet over mag praten, vertelt dit aan persbureau Bloomberg. Hij stelt ook dat deze aanval is uitgevoerd door – of in opdracht van – een vreemde mogendheid.

De inbraak was namelijk een gerichte aanval waarbij code specifiek is geschreven om binnen te dringen bij het IMF. Dit zegt security-expert Tom Kellerman, die in dienst is geweest bij het IMF, tegen de BBC. Ook hij stelt dat de regering van een buitenlandse mogendheid achter deze aanval zit. Analist Graham Titherington van onderzoekbureau Ovum interpreteert deze aanval als een geval van staatshacken.

Wereldbank

De inbraak, die woensdag bij het IMF intern is geopenbaard, is afgelopen weekend naar buiten gekomen. De cyberaanval wordt nog onderzocht, maar de ernst is dusdanig dat de Wereldbank tijdelijk zijn directe verbinding met het IMF heeft verbroken.

Die stap is genomen “uit een overdaad aan behoedzaamheid”, zegt een woordvoerder van de Wereldbank tegen de New York Times. De directe verbinding tussen de twee internationale financiële instellingen dient om niet-publieke informatie uit te wisselen en om vergaderingen te beleggen. Toegang tot wederzijdse geheime informatie zou echter niet mogelijk zijn via de link.