Een zeer grote en muterende DDoS-aanval zorgt voor problemen bij Rijksoverheid.nl, de officiële site van het kabinet en alle ministeries. “De DDoS-aanval begon gisteravond rond kwart over acht. Dergelijke aanvallen zien we regelmatig, maar deze aanval is veel groter en is een paar keer gemuteerd”, vertelt de woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), de beheerder van Rijksoverheid.nl en Government.nl.

In eerste instantie toonde de site nog een storingsmelding, maar later was de site compleet onbereikbaar. Rond middernacht kwam de site weer in de lucht, maar sindsdien gaat het kat-en-muisspel tussen de aanvallers en de RVD door. “Het lukt ons steeds beter de aanval af te slaan Op dit moment zijn we weer in de lucht, maar de aanval is nog steeds gaande.”

Nederland onder DDoS-vuur

Twee jaar geleden werd Rijksoverheid ook getroffen door een grote DDoS, waarna extra maatregelen zijn genomen om dergelijke aanvallen af te slaan. Recentelijk kwam de digitale dienstverleling van de grote Nederlandse banken in de problemen na herhaaldelijke extreme DDoS-aanvallen, vooral op de ING bank. Over de herkomst en het motief van de aanvallen bestaat nog geen zekerheid.