De schade van de cyberaanval is nog niet te overzien. Geinfecteerde bedrijven zijn op de hoogte gesteld door securitybedrijf NetWitness, die de intrige eind januari in de gaten kreeg. Onder de slachtoffers zitten volgens The Wall Street Journal farmaceutisch bedrijf Merck & Co, filmmaatschappij Paramount en it-bedrijf Juniper. Naast bedrijven is ook bij 10 Amerikaanse overheidsinstanties ingebroken.

Via besmette e-mails, websites en advertenties wist de groep de trojan te installeren op bedrijfscomputers. In meer dan 100 gevallen wisten de hackers vervolgens ook nog door te dringen tot de bedrijfsservers.

Creditcardserver

Met de ZeuS-trojan op de besmette computers sluisden de hackers vervolgens allerlei gevoelige informatie door naar hun eigen computers. Naast bedrijfsgeheimen en persoonlijke informatie van medewerkers is er in één geval ook toegang verkregen tot een server waarop creditcardbetalingen worden verwerkt.

Al sinds eind 2008 is een criminele groep - waarschijnlijk uit Oost-Europa - bezig met het aanvallen van bedrijven. In totaal zijn 75.000 computers besmet door de groep, verspreid over 196 landen. Vooral in Egypte, Mexico, Saoedi-Arabië, Turkije en de Verenigde Staten zijn relatief vaak geïnfecteerd.

FBI

NetWitness zegt dat het alle informatie over de criminele groep aan de FBI gegeven heeft. De FBI zegt dat al meerdere klachten over computerinbraken heeft ontvangen.

Zeus is een trojan die informatie steelt via keylogging en zich verspreid via phishing. Zeus zou vorig jaar verantwoordelijk zijn voor 100 miljoen dollar aan bankfraude.