De georganiseerde bende gebruikte Trojaanse paarden om wachtwoorden en transactienummers (tan's) te achterhalen, waarna de ene rekening na de andere werd geplunderd. Ook werd geld uit betaalautomaten gehaald. De bedragen werden vervolgens via een tussenpersoon naar het buitenland overgemaakt. In totaal ging het om enkele honderdduizenden euro's.

Het Bundeskriminalamt (BKA) deed dinsdag invallen in woningen in Bad Homburg, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt en Elmshorn. De verdachten, onder wie twee vrouwen van 22 en 33, komen hoofdzakelijk uit de Russische Federatie en de Oekraïne. De oudste was 36 jaar.

De trojans werden per email verzonden, zogenaamd namens Deutsche Telekom, eBay International AG, de Gebühreneinzugszentrale (GEZ) en zelfs het Bundeskriminalamt (BKA). Zodra de mail werd geopend was de pc van het slachtoffer al geïnfecteerd en konden de criminelen toeslaan.

Dure auto's

Volgens het BKA is het door de arrestaties gelukt om enorme geldtransacties een halt toe te roepen. De criminelen hadden overigens al zoveel geld gestolen dat ze er een luxe levensstijl op nahielden met dure auto's.

BKA-directeur Jörg Ziercke benadrukte nog maar eens dat criminele organisaties steeds vaker hun toevlucht zoeken tot internet, aangezien de pakkans gering is en de beloning hoog.

Vorige maand heeft het Britse Hogerhuis nog een rapport (pdf-bestand) gepubliceerd waarin sprake is van een grote ondergrondse economie die leeft van e-misdaad. Alleen al Britse banken zijn als gevolg van phishing 33,5 miljoen pond kwijtgeraakt. Bij Amerikaanse banken gaat het om 2 miljard dollar. Veel van de bendes opereren vanuit Oost-Europa en huren zelfs specialisten in voor hun praktijken.