Het GVB stapt naar de rechter nadat het College Bescherming Persoonsgegevens blijft volhouden dat de reisgegevens van studenten volgens de wet persoonsgegevens zijn, zo schrijft Nu.nl. Afgelopen zomer oordeelde het CBP dat het GVB de reisgegevens langer bewaard dan mag volgens de wet. Het vervoersbedrijf ging daartegen in bezwaar, maar twee weken geleden wees het CBP dat bezwaar af.

Gedetailleerde data over reisgedrag

Volgens het GVB ging het niet om persoonsgegevens in de zin van de wet en daarom zou de Wet bescherming persoonsgegevens niet van toepassing zijn. Het CBP besliste dus anders. "Volgens de wet is elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare persoon een persoonsgegeven", schreef het college vorige maand.

Een rol speelt hierin dat de reisgegevens gedetailleerde informatie geven over het reisgedrag van studenten, vond het CBP verder. Het Amsterdamse vervoersbedrijf moest de bewaartermijn vóór 1 januari inkorten, op straffe van een dwangsom van een kwart miljoen euro. Die deadline is wel gehaald, waardoor het protesterende GVB onder die dwangsom van 250.000 euro uitkomt.

Het vervoersbedrijf blijft niettemin van mening dat het geen persoonsgegevens verwerkt. “Dat zien wij niet zo en daarom willen wij dat laten toetsen door een rechter", is de verklaring van het GVB tegenover Nu.nl.

GVB: TLS heeft de informatie

Volgens het GVB wordt door hen alleen de reisinformatie vastgelegd, dus het in- en uitchecken. De de NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) worden in een andere database opgeslagen die in handen is van Trans Link Systems (TLS). Het GVB zou daar geen toegang toe hebben.

Maar het CBP zegt dat er volgens de wet moet worden gekeken naar de technologische mogelijkheden om die gegevens te (kunnen) koppelen en dat is dus mogelijk. Daardoor is er wel degelijk sprake van persoonsgegevens in de zin van de wet, betoogt de privacywaakhond.

Update 10.26 uur: Het GVB zegt dat het geen moeite heeft met de door het CBP opgelegde bewaartermijnen maar wel met het oordeel van het college dat de reisgegevens persoonsgegevens zijn. "Daarnaast zegt het CBP dat wij als aandeelhouder van TLS toegang hebben tot de NAW-gegevens van de reizigers. Dat is niet zo en daarom willen wij het oordeel van het CBP laten toetsen door de rechter", zegt woordvoerster Leonie Scholten van het GVB.