De opgepakte jongen was met enige regelmaat aanwezig in de chatkanalen van RevelationSpace. Er zijn dan ook leden die Jeroenz0r wel ontmoet hebben. Hij is opgepakt op verdenking van het coördineren van de massale DDoS-aanvallen op diverse Wikileaks-tegenstanders waaronder PayPal, MasterCard en Visa.

'Niets met hacken te maken'

“Wat hij heeft gedaan dat kan natuurlijk niet”, vertelt Koen Martens, voorzitter van Revspace. Hij benadrukt dat het DDoS-en niets met hacken te maken heeft en ook niet zo moet worden gezien. Voor hem is er geen reden om de gearresteerde jongen niet welkom te heten. “Het is duidelijk dat we hem daar nog wel bij moeten begeleiden.”

Wat hem betreft, moet er wel iets aan zijn gedrag veranderen. “We gaan hem helpen leren wat ethisch hacken is en erop wijzen wat niet kan”, vertelt Martens. Volgens hem is het wel belangrijk de jongen welkom te heten en juist ruimte geven om zich op een positieve manier te ontwikkelen. “Hopelijk valt niet iedereen over hem heen.”

Naar aanleiding van het incident wil Martens nu kijken of er een training op te zetten is om dit soort incidenten te voorkomen. “Wij hebben ook een voorbeeldfunctie”, betoogt hij. “Daar hebben jongeren meer aan dan aan berispingen van hun ouders, die niet met technologie kunnen omgaan.”

Begrip

Bij het Utrechtse hackershonk Random Data is er begrip voor het initiatief van Revspace. “Ja, ik snap dat wel”, zegt voorzitter Barry van Kampen. Hij ziet dit als een logische stap, omdat er al contacten met de hacker zijn. “Ook wij zijn verantwoordelijk voor elkaar.”

Het slechtste dat in zijn ogen nu kan gebeuren, is dat de aanvaller in een isolement komt en daardoor ontspoort. Ook denkt hij begrip te kunnen bieden, “omdat de overheid en onze ouders ons niet begrijpen”.