Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat de zestienjarige jongen is opgepakt omdat hij samen met anderen op woensdagavond de sites van onder andere betalingsverwerkers Mastercard en PayPal onder vuur nam. Hoogstwaarschijnlijk had hij zich aangesloten bij de groep Anonymous die onder de vlag van Operation Payback via sites als 4chan internetters overal ter wereld oproept hun pijlen te richten op organisaties die zich tegen Wikileaks hebben gekeerd.

Ook de Zwitserse postbank en de site van betalingsmaatschappij Visa werden al onder vuur genomen. Een deel van die aanvallen is afkomstig uit Nederland. De server waar de coördinerende site anonops.net (inmiddels offline) op draaide bevond zich in een datacenter in Haarlem. "Onmiddellijk nadat duidelijk werd dat deze cyberaanvallen vanuit Nederland werden gedaan is het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche een onderzoek gestart", aldus het OM.

Bekend

Bij de Distributed Denial of Service-aanvallen (DDoS) zijn "vermoedelijk enkele duizenden computers ingeschakeld om websites plat te leggen". De jongen werd woensdagavond al geïdentificeerd en de politie heeft beslag gelegd op zijn computers en digitale gegevensdragers. "De jongen is in verzekering gesteld en vandaag verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime. Hij heeft een bekentenis afgelegd over de aanvallen op MasterCard en Visa." Vrijdag moet hij voor de rechter in Rotterdam verschijnen.

Het OM stelt ook dat de jongen deel uitmaakt van een veel grotere groep. Het onderzoek naar die groep wordt voortgezet en er kunnen meer arrestaties volgen. Op moment van schrijven richt de DDoS-groep zijn pijlen opnieuw op PayPal, nadat eerst geprobeerd is Amazon offline te krijgen.