De 15-jarige Hans Schröder ontdekte vorig jaar dat hij via het help-systeem van het onder kinderen populaire Habbo Hotel toegang kon krijgen tot gegevens van duizenden gebruikers. Hij meldde dat aan Habbo Hotel, maar het bedrijf achter het spel, Sulake, deed vervolgens aangifte tegen hem, schrijft Nu.nl.

Sulake stapte uiteindelijk zelf naar de rechter toen het Openbaar Ministerie besloot geen strafrechtelijk onderzoek te doen. Via een zogeheten artikel 12-procedure hoopte het bedrijf achter Habbo Hotel alsnog de tiener vervolgd te krijgen. Schröder en een vriend werden als verdachten verhoord. Volgens Nu.nl is de aanklacht inmiddels 'om onduidelijke redenen teruggetrokken'.

Helptickets

Een half jaar nadat Schröder het lek had gemeld, werd de site gehackt, waarna er persoonsgegevens van kinderen online verschenen. Sulake stelt die hack nog te onderzoeken.

Volgens Schröder kon hij bij de data van 15 duizend mensen die een helpticket hadden aangemaakt, waarbij hij gebruikersnaam, e-mailadres, de titel en inhoud van het bericht kon zien. Sulake bleek slecht bereikbaar en pas na diverse telefoontjes en mails nam het bedrijf de melding van het beveiligingsprobleem serieus.