De krant kreeg het bericht niet bevestigd van de betreffende school, het Regius College in Schagen. Die wil het bevestigen noch ontkennen, omdat het de privacy van de leerlingen wil beschermen. Verder zijn er nog interne procedures; de beide jongens kunnen nog bezwaar aantekenen tegen hun verwijdering.

Volgens het Noordhollands Dagblad heeft een van de betrokken leerlingen via een bericht op Facebook laten weten van school te zijn gestuurd. "Dag Regius College. Drie jaar lang stond ik voor je klaar als er bijles gegeven moest worden of als er vergaderd moest worden. Maak ik één keer een misstap, stuur je me gelijk weg", citeert de krant de niet bij naam genoemde leerling.

Notebooks besmet met spyware

De twee VWO-leerlingen zouden in januari enkele notebooks van leraren hebben besmet met spyware, waardoor ze op de notebooks konden meekijken. De jongens van 17 en 18 jaar zijn vervolgens aangehouden door de politie op verdenking van computervredebreuk. Op de pc's worden toetsen gemaakt, krijgen leraren toegang tot het cijfersysteem en toegang tot allerlei informatie over leerlingen", zei sectordirecteur Havo/VWO Ingrid Tjio tegen Webwereld.

Volgens de politie heeft het duo geen privacygevoelige gegevens van docenten gehaald van de laptops die ze hebben gehackt. Wel is er informatie gedownload en gedeeld. Om toegang te kunnen krijgen tot privacygevoelige informatie zouden de leerlingen een token hebben moeten gebruiken, zei de school al eerder. Dat is niet gebeurd.