De onbekende Russische hacker richt zijn berichtje, verstopt in de kwaadaardige software, aan Microsoft-onderzoekers die constant op zoek zijn naar kwaadaardige trojans. De tekst komt erg 'vriendelijk' over: "Ik wil alleen 'hallo' zeggen vanuit Rusland. Jullie zijn goeie gozers. Het verbaast me dat Microsoft zo snel kan reageren op een bedreiging," aldus de hacker in zijn bericht. "Gelukkig Nieuw Jaar jongens, en veel geluk."

Dit is niet het eerste bericht dat de hacker heeft achtergelaten voor Microsoft. Die boodschap had een behoorlijk andere toon. Daarin stelde de hacker dat hij 'de ogen van de man wil zien die bij het Windows verdedigingsteam hoort'.

Bekende trojan

De twee trojans van de Russische hacker zijn een variatie op de Windows-trojan Zlob. Na het installeren kan de cybercrimineel van afstand toegang krijgen tot de computer van de gebruiker.

De meest recente trojan werd niet door de Microsoftmedewerkers gedetecteerd, maar vrijdag opgemerkt door een Franse onderzoeker. De trojan zal waarschijnlijk ook laatste boodschap aan Microsoft zijn van de hacker. "We gaan binnenkort sluiten, dus jullie zullen niet al mijn goede ideeën zien over dit softwaregebied."

Microsoft is opgelucht

Microsoft reageerde vrijdag opgelucht op het nieuws dat de hacker het mogelijk voor gezien gaat houden. "Het vervult mijn hart met vreugde dat ze binnenkort stoppen," aldus een woordvoerder van de softwarereus in een reactie op de trojan. Dat Microsoft de laatste trojan van de hacker met de vriendelijke boodschap voor het bedrijf over het hoofd zag, kan gebeuren volgens de woordvoerder. "Aangezien we per dag enorme hoeveelheden malware doorspitten, is het moeilijk om zulke voorbeelden te volgen."

De Russische cybercrimineel claimt in zijn berichtje ook dat Microsoft hem een paar jaar geleden een baan heeft aangeboden. Maar hij vond dat niet interessant en alleen maar een teken van "hoe ironisch het leven wel niet is."