De hacker is woedend op het Noorse bedrijf Odfjell, dat in de Rotterdamse haven een soort parkeergarage voor de opslag van allerhande chemische stoffen vormt. Het Rotterdams Dagblad doet al langer onderzoek naar het bedrijf, omdat het kankerverwekkend benzeen zou verspreiden.

Netwerk gehacked

In de video van Anonymous Hyperion verwijten de makers Odfjell dat het heeft gelogen over de veiligheid. Bovendien zou de overheid te weinig doen. “We hebben bewijs en zullen jullie dat brengen", stellen de makers.

In de video worden een aantal foto's getoond van incidenten bij Odfjell, waarvan Anonymous Hyperion stelt dat ze van het interne netwerk afkomstig zijn. Op de beelden zijn lekken, onveilige situaties en een ongeluk te zien. Ben Ale, Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft, vertelt Webwereld dat als de beelden authentiek zijn, er daadwerkelijk sprake is van een onveilige situatie.

Authentiek

Odfjell erkent dat de foto's inderdaad van het bedrijf zijn. “De meeste beelden herkennen wij als door Odfjell zelf gemaakte foto's. ", stelt zegsman Theo Kruithof tegen Webwereld. “Het betreft hier beelden die over een periode van 9 jaar (2001 t/m 2009) zijn gemaakt. Als onderdeel van de standaardprocedures op het gebied van veiligheid worden foto's van aandachtbehoevende situaties gemaakt. In sommige gevallen betreft dit geënsceneerde foto's om bepaalde veiligheidssituaties te tonen."

Het bedrijf wil niet ingaan op de vraag of er inmiddels een onderzoek is gestart naar een eventuele hack. Ook blijft het onduidelijk of de foto's zijn gelekt of dat er daadwerkelijk sprake is van een digitale kraak. Evenmin geven zij antwoord op de vraag of zij advies hebben ingewonnen bij het NCSC en of de organisatie in een verhoogde staat van paraatheid verkeert.

Recent lek

De makers van de video zeggen verder dat ze aandacht hebben voor het debat in de Rotterdamse gemeenteraad van afgelopen donderdag. Toen liet de Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb nog weten dat een lek bij het bedrijf eerder deze week geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Maar het bedrijf heeft het afgelopen jaar meerdere boetes moeten betalen en momenteel ligt een deel van de productie stil. Het bedrijf stelt dat het de veiligheidsproblemen serieus neemt en het belooft de komende vijf jaar 100 miljoen euro in milieu en veiligheid te investeren. Ze delen de conclusies van Anonymous Hyperion niet.

Webwereld heeft ook contact op genomen met Anonymous Hyperion, maar ontving geen reactie.

De video van Anonymous: