De federale rechter in New York en beurstoezichthouder SEC bevroren dinsdag de aandelen van Broco Investments, een eenmanszaak uit het Russische Sint Petersburg. De Rus manipuleerde enkele tientallen koersen aan de Nasdaq en de NYSE door te hacken in online beleggingsaccounts.

Door aandelen te kopen en verkopen van 38 aandelen met weinig handel, wist hij grote winsten te behalen. Dat blijkt uit stukken van de rechtbank, schrijft Wired (PDF).

De Rus profiteerde van prijsfluctuaties tot 20 procent, die hij zelf had veroorzaakt. Hij kocht aandelen via zijn eigen beleggingsaccount en plaatste onmiddellijk daarna ongeautoriseerde koopopdrachten tegen de gedaalde prijzen via gehackte Scottrade-accounts, aldus de SEC.

Hack, pump, dump

Slachtoffers raakten door de hacker 600 duizend dollar kwijt. De buit van de Rus bedraagt volgens de SEC circa 255 duizend dollar. De methode staat bekend als 'hack, pump en dump'.

Voor vergelijkbare hackacties werd een Indiase man in 2008 nog veroordeeld tot twee jaar cel. In datzelfde jaar hackte een Oekraïense man Thomson Financial om een financieel rapport van IMS Health dat nog uitgebracht moest worden te kunnen bekijken. Hij verdiende aan de voorkennis zo'n 300.000 dollar.

In juni werd een programmeur van bank Goldman Sachs gearresteerd, omdat hij broncode zou hebben gestolen van software waarmee zijn werkgever aandelenhandel beheert.