De 43-jarige man uit Ede werd dinsdagavond opgepakt door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche na “een kort lopend onderzoek" naar de hack bij provider Simpel.nl. Die dochter van T-Mobile zou vorige week zijn gehackt waarbij e-mailadressen en andere gegevens van klanten zouden zijn buitgemaakt.

Later bleek dat de Edenaar via de website van Frans Bauer toegang heeft gekregen tot andere databases die op dezelfde webserver van hoster Aspider stonden geparkeerd. Daaronder dus ook de database van provider Simpel. In totaal zouden 158 databases bloot hebben gelegen, waaronder ook die van zanger René Froger en kleine providers Lebara, Youfone en Baron.

'Hacken uit nieuwsgierigheid'

Bij de man zijn drie computers, usb-sticks, geheugenkaarten en een externe harde schijf in beslag genomen. Na een dag verhoor heeft de man bekend. Hij is donderdagavond weer op vrije voeten gesteld, meldt het Openbaar Ministerie. “Hij verklaarde uit nieuwsgierigheid de database met gegevens van klanten te zijn binnengedrongen", schrijft het OM.

Het onderzoek tegen de man gaat onverminderd verder, meldt het Landelijk Parket, “maar het is niet nodig dat hij daarbij in voorlopige hechtenis blijft. Te zijner tijd zal het Openbaar Ministerie een beslissing nemen over verder strafvervolging."