Dat schrijft staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van SP-Tweede Kamerlid van Bommel. De Nederlander David Benjamin S. (21) is op 9 juni na zijn arrestatie in Roemenië overgeleverd aan de federale rechtbank in Seattle en wordt verdacht van creditcardfraude.

Het gaat volgens Amerikaanse media om diefstal van ten minste 44.000 creditcardnummers, die online als één pakket te koop zijn aangeboden. S. heeft tegenover de rechtbank verklaard dat hij onschuldig is.

Miljoenen dollars schade

De Nederlander wordt in totaal verdacht van 14 overtredingen, waaronder samenzwering en vergaande identiteitsfraude. S. zou vanuit Roemenië websites hebben gebouwd waarop criminelen gestolen creditcardgegevens konden bemachtigen. De schade die hiermee is aangericht loopt volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie in de miljoenen dollars. Op 20 augustus gaat de rechtszaak in Seattle van start . De 21-jarige S. hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd.

Uit de antwoorden van Teeven blijkt dat het Nederlandse Openbaar Ministerie al in december 2011 informatie kreeg over S. Op het moment dat de Nederlander naar Roemenië wilde afreizen kreeg het Team High Tech Crime van de KLPD opnieuw informatie. Het Openbaar Ministerie zag toen geen reden om in te grijpen.

Uitlevering buiten Nederland om

Nederland is vervolgens niet meer op de hoogte gehouden, zegt Teeven en ook het verzoek van de Amerikanen aan de Roemeense autoriteiten om S. aan te houden, is niet gemeld aan Nederland. Wel kreeg het Openbaar Ministerie na de aanhouding van S. het verzoek van de Amerikanen om nog enig onderzoek te doen, maar dat is volgens Teeven nog niet uitgevoerd. “Dit verzoek is nog in behandeling." Teeven wil niet zeggen waarnaar onderzoek zou moeten worden gedaan.

Teeven zegt niet te weten waarom de Nederlander is aangehouden en ook is hij niet van plan daarnaar navraag te doen. Hij zegt dat hij “geen partij is in de uitleveringsprocedure tussen twee andere landen. Het enkele feit dat de verdachte Nederlanders is, maakt dat niet anders." Hij zegt niet te weten waarom de Amerikanen hebben gekozen voor aanhouding in Roemenië in plaats van eerder in Nederland.