De hacker wist toegang te krijgen tot één van de servers van ATN Networks, bevestigt ATN-directeur Arjan Bijnen. "Daar heeft hij een maillus opgezet met een lijst met mailadressen waarnaar hij één bericht heeft verstuurd." Echter alle mailtjes die als antwoord op dat bericht werden verstuurd, zoals bijvoorbeeld bounce-mailtjes en automatische antwoorden, zijn naar alle geadresseerden doorgestuurd.

Het incident vond maandagavond tussen tien en elf uur plaats. Volgens Bijnen duurde het ongeveer een kwartier voordat het personeel het merkte en actie ondernam. "De telefoon stond dinsdag roodgloeiend van de gebruikers die klaagden over de mailtjes", aldus Bijnen. De provider heeft daarom via een mailtje naar zijn klanten het incident uitgelegd.

Volgens Bijnen is het bericht van de hacker naar een kleine 14.000 mailadressen verstuurd. Opmerkelijk genoeg koos de hacker er niet voor om spam te versturen, maar hij kopieerde een tekst van de website van het hostingbedrijf en stuurde die rond. Directeur Bijnen noemt de hackersactie dan ook 'een rotgeintje'.

"We geven maandelijks duizenden euro's aan beveiliging uit, maar als ze binnen willen komen, doen ze dat toch wel." De provider heeft wel maatregelen genomen om een nieuw incident te voorkomen.

"We hebben het protocol uitgeschakeld dat de hacker heeft gebruikt om binnen te komen." Daarnaast wil hij aangifte doen bij de politie van de elektronische inbraak. "We hebben een ip-adres achterhaald van een Lycos-gebruiker in de Verenigde Staten en zijn nog meer informatie aan het verzamelen."