Vorige week heeft een hacker huisgehouden op het netwerk van hostingbedrijf Intronic IS. Van een aantal klanten is alle data van zowel de primaire als de back-up servers gewist. Het bedrijf verwittigde de gedupeerden met een opmerkelijk mailtje:

"Helaas hebben wij op 4 december omstreeks 16:00 te maken gehad met een hacker. Wij waren hiervan snel op de hoogte. Gelukkig waren we er op tijd bij, maar we hebben uw bestanden niet kunnen redden. Dit vinden wij erg spijtig aangezien we back-ups bewaren van drie dagen oud en een week oud. Helaas zijn deze allen ook verwijderd."

Raymond Kartsen, de eigenaar en oprichter van het hostbedrijf, gevestigd in de Noord-Hollandse plaats Nibbixwoud, vindt dat de impact en consequenties wel meevallen. "We zijn ook niet zo'n groot bedrijf. En we hebben nu ook maatregelen getroffen om te voorkomen dat hackers toegang kunnen krijgen tot ons netwerk." Slechts een vijftal klanten zou volgens hem alle bestanden kwijt zijn. "We kijken nu naar oplossingen voor deze mensen."

Hij stelt dat ze geprobeerd hebben de hacker te stoppen. "We hebben hem op tijd gedetecteerd, maar hij heeft waarschijnlijk doorgehad dat we hem doorhadden en heeft toen al zijn sporen gewist."

Doordat de hacker zijn schepen achter zich verbrandde, ging veel data van zowel de gewone server als van de externe server met back-up bestanden verloren. Veel klanten, een paar honderd volgens de eigenaar, kregen problemen met hun websites. "Maar we draaien nu voor het grootse deel wel weer normaal," zegt Karsten. De servers van Intronic staan in Alphen aan den Rijn, waar wel meer ISP's hun servers hebben geplaatst.

Op de server waar de hacker zichzelf illegaal toegang tot verleende, stonden voornamelijk resellers, hostingbedrijven die een ander inhuren om hun site te beheren. "Van slechts elf resellers zijn we de gegevens en de back-ups kwijt geraakt, maar een aantal had zelf back-ups bewaard dus die hebben geen problemen meer."

Bron: Webwereld Bron: Techworld