Op het programma van Hacking At Random (HAR) staan diverse toespraken, waarbij van vele nog geheim is wie ze zal houden en wat exact het onderwerp is. Al wel bekend is de aandacht voor het gsm-netwerk, dat volgens de organisatoren tot op het bot gekraakt is.

Ontdekker DNS-lek

Daarnaast geeft security-onderzoeker Dan Kaminsky, ontdekker van het grote DNS-lek, een toespraak. Overigens nog zonder zonder de titel te vermelden. Twee personen achter Wikileaks maken wel duidelijk waar zij over vertellen, maar houden hun naam liever geheim.

In de diverse 'villages' op HAR worden diverse onderwerpen verder uitgediept. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor draadloze technieken. Bij een lezing wordt uit de doeken worden gedaan hoe AES-versleuteling voor wifi-netwerken is te kraken. Ook RFID-technieken krijgen de nodige aandacht.

Muziekindustrie en overheid

Opmerkelijk is ook het debat dat tussen voor- en tegenstanders van de entertainmentindustrie wordt gehouden. Als deelnemende partij aan de discussie valt vooral Stichting Brein op.

Verder is er aandacht voor digitale rechten in het algemeen en het hacken van de overheid in het bijzonder. Dat varieert van weerstand bieden aan continue bewaking tot het hacken van wetgeving.

Uitverkocht

Sinds vannacht is het niet meer mogelijk toegangsbewijzen te kopen voor Hacking At Random, omdat er eenvoudigweg geen ruimte meer is. “Aan het eind ging het opeens erg snel”, vertelt Koen Martens van HAR tegenover Webwereld. “We hebben te maken met een fysieke beperking en ook de brandweer stelt duidelijke regels.”

In tegenstelling tot andere jaren, toen mensen nog op de bonnefooi konden komen, is dat bij deze HAR-editie niet haalbaar. In totaal komen er ruim 2.000 mensen naar het kamp dat wordt opgeslagen in Vierhouten, Gelderland.

Gemeente enthousiast

Was de burgemeester van Boxtel vier jaar geleden nog bang voor de komst van hackers, dit jaar ging de organisatie relatief eenvoudig. De gemeente Nunspeet, waar Vierhouten onder valt, heeft enthousiast meegeholpen het event mogelijk te maken. Volgens de organisatie verliep het verkrijgen van vergunningen soepel.

Voor thuisblijvers is er een stream beschikbaar van het radiostation HAR FM dat in de buurt van de hackersbijeenkomst zal uitzenden op 106.8FM.