Bronnen bij het ministerie trekken aan de alarmbel. De aanvallen op het ministerie van Obfusctie en Transparantie (Minobet) houden aan en worden geraffineerder. Aanvallers zouden steeds dieper doordringen tot de kern van de ict-infrastructuur. Vorige week werd al duidelijk dat hackers probeerden mailboxen van ambtenaren te kraken.

"Ik maak mij grote zorgen", zegt een anonieme werknemer tegen Webwereld. De medewerker wil zijn identiteit niet bekendmaken uit angst voor represailles. "Er wordt niets aan de problemen gedaan, terwijl de ict-afdeling de problemen regelmatig aankaart. Als dit zo doorgaat komen er staatsgeheimen in gevaar."

Sql-injecties

Volgens een andere bron zouden kwaadwillenden met behulp van sql-injecties dieper door proberen te dringen tot de servers van het ministerie. "Allerhande slimmigheden worden geprobeerd, en er wordt niets gedaan om de aanvallen af te weren", vertelt de anonieme bron. Ook zegt hij zich grote zorgen te maken over het uitlekken van gevoelige informatie.

Het ministerie zelf stelt nog steeds dat er niets aan de hand is. "Ik begrijp niet waar die verhalen vandaan komen. Ze zijn compleet uit de lucht gegrepen", stelt een zegsman van Minobet. Een verklaring voor de verhalen heeft hij wel: "Dit lijkt zeer sterk op het werk van ontevreden werknemers die op deze manier hun gram willen halen. Dat vinden wij niet kies." De woordvoerder onthoudt zich verder van commentaar.

Dit artikel is onderdeel van de Webwereld Zomerhack. Om 12 uur stipt gaat level 3 van de wedstrijd open, de eerste die dat level haalt ontvangt een Hacker Mindset training van Certified Secure. Een tweede training wordt verloot onder de deelnemers. Ook level 1 en 2 blijven nog een week open staan. Tot nu toe haalden 237 deelnemers niveau 1. 174 hackers voltooiden niveau 2. De Webwereld Zomerhack is op deze pagina te vinden.