De hackers van CCC gaat samen met een mensenrechtenorganisatie de Duitse overheid voor de rechter dagen. Op basis van de documenten van klokkenluider Edward Snowden verdenken zij kanselier Angela Merkel en haar regering van het actief meehelpen aan de bespionering van Duitse burgers door buitenlandse overheidsdiensten.

Volgens internationaal persbureau Associated Press willen de hackers druk zetten op een "te lang uitgesteld" onderzoek door openbare aanklagers naar wetsovertredingen door Duitse overheidsdienaren en buitenlandse spionnen.

CCC wil Edward Snowden als getuige horen

Het Duitse Openbaar Ministerie zou al enige maanden overwegen of er een onderzoek moet worden gestart naar de activiteiten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Duitsland. Maar daar is nog niets uitgekomen.

Naast een dagvaarding voor de federale overheid worden ook de Duitse geheime diensten voor de rechter gedaagd, zoals de Bundesnachrichtendienst, Militärischer Abschirmdienst en Bundesamt für Verfassungschutz.

In de rechtszaak wil CCC tevens Edward Snowden zelf horen als getuige. Hij moet daartoe een "veilige doortocht en bescherming tegen uitwijzing naar de Verenigde Staten" krijgen, vindt CCC.