Want hoe is het mogelijk dat dusdanig vitale infrastructuur van het land kwetsbaar blijkt? Daar wordt nu uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het Zuid-Koreaanse bedrijf KHNP, dat in totaal 23 kerncentrales in Zuid-Korea aanstuurt, vraagt daarbij volgens Reuters ook hulp van de Verenigde Staten. Wel wordt alvast benadrukt dat de gesloten besturingssystemen van de centrales zelf nooit in gevaar zijn geweest.

Geen onderhandelingen

De schrik zit er desondanks goed in na de spectaculaire Sony-hack, waar het chanteren met gestolen data al weken duurt. Het agentschap laat weten geen enkele onderhandeling aan te gaan met de datadieven. Die dreigden data van KHNP op een open internet te verspreiden als het agentschap niet zo voldoen aan hun eis: het sluiten van drie kerncentrales.

Bij KHNP blijkt de data minder gevoelig dan bij Sony. Tot dusver is er geen data gelekt die van kritiek belang is, meldt ook The Guardian. Wel is er een tweedaagse veiligheidsoefening afgekondigd om het risico van meer datalekken in het systeem uit te sluiten.

Lees ook: 5 zeldzame sloopgevallen door cybersabotage