Half januari zijn hackers binnengedrongen op het netwerk van het Amerikaanse ministerie van Energie. De schade is niet helemaal bekend, maar er is persoonlijke data van honderden medewerkers geëxfiltreerd. Dat blijkt uit een interne e-mail van het departement waarover de The New York Times beschikt.

Staatsgeheimen slecht beveiligd

Details over de aanval ontbreken, maar het ministerie sust dat er geen staatsgeheimen zijn uitgelekt. Volgens een ex-medewerker is het ministerie vanwege belabberd securitybeleid een makkelijk doelwit, ondanks het feit dat daar “de meest geavanceerde militaire en spionagetechnologie van het land" wordt beheerd.

De hack zou los staan van een incident een paar weken geleden, toen 'Anonymous' gevoelige data van hetzelfde departement lekt. Die info bleek echter twee jaar oud.

Vorige week meldden achtereenvolgens The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post en Twitter te zijn gehackt. De meeste vingers wijzen naar China, maar dat land ontkent categorisch elke bemoeienis.

Ongekende cyberkolonisatie

Beveiliger TrendMicro ziet in de golf een ware “kolonisatie van cruciale Amerikaanse infrastructuur". “Het niveau van organisatie en voorbereiding achter deze aanvallen is echt nog nooit vertoond."