Het feit dat de Iphone, die dinsdag door Apple is onthuld, draait op OS X maakt het toestel erg interessant voor hackers. "Ik heb zo mijn twijfels over een mobiele telefoon die is gebaseerd op x86", schrijft Havlar Flake op een hackersforum.

Ook één van de hackers die deelneemt aan de 'Maand van de Apple Bugs'-project, waarbij elke dag in januari een nieuw lek in Apple-software wordt onthuld, zegt dat hij 'heel graag eens met de Iphone zou willen rotzooien'.

"Als het werkelijk op OS X gaat draaien, brengt het zeker diverse beveiligingsrisico's met zich mee, zoals bijvoorbeeld mogelijk misbruik van de draadloze verbindingen en het verspreiden van virussen", aldus een hacker die alleen bekend is met zijn alias LMH.

De mogelijkheden voor een worm voor smartphones zijn echt zorgwekkend, zo schrijft hij.

"Stel je voor dat Bonjour, en alle andere functies die in OS X zitten, geconcentreerd worden op een mobiel apparaat dat afhankelijk is van draadloze verbindingen." Volgens LMH is het nu nog vooral speculeren totdat Apple de technische details openbaart.

Ook beveiligingsonderzoeker David Maynor is erg benieuwd naar de Iphone. Maynor kreeg vorig jaar bekendheid toen hij tijdens de Black Hat-conferentie een video toonde waarom te zien was hoe een Macbook werd gehackt via een draadloos netwerk.

Omdat de Iphone nieuw en relatief ongetest is, maar wel draait op een bekend besturingssysteem, zijn er volop mogelijkheden voor hackers om bugs te vinden, denkt Maynor. "Volgens mij wordt het één van de makkelijkere apparaten waar lekken in te ontdekken zijn."

Volgens Roel Schouwenberg van Kaspersky Lab zal de Iphone alleen een gewild doelwit van hackers worden als het net zo'n succes wordt als de Ipod. "Als niemand de telefoon koopt, wordt het voor hackers ook minder interessant."