Een hackersgroep beschrijft op Pastebin hoe iemand zich fysiek toegang verschafte tot de server van accountantsfirma PricewaterhouseCooper. Daar trof de hacker volgens de groep de gewilde aangiftes van presidentskandidaat Mitt Romney aan

De hackers eisen 1 miljoen dollar in Bitcoins om de gegevens te vernietigen. Tijdens deze cybergijzeling, die tot 28 september duurt, mogen ook andere partijen met het geld over de brug komen om de gewilde gegevens te bemachtigen. Na de 28ste worden de gegevens geopenbaard.

Romney houdt aangifte geheim

De belastingaangiftes van Romney zijn een kleine schermutseling in de verkiezingsstrijd tussen hem en Barack Obama. De president heeft zelf zijn aangiftes openbaar gemaakt, maar Romney beperkte zijn openbaarmaking tot de aangiftes tot 2010. Obama vindt dat tijdens een debat over belastingen, de kiezers moeten weten waar de kandidaten zelf voor betalen.

Er wordt veel gespeculeerd over waarom Romney alleen 2011 en 2010 heeft vrijgegeven. The New York Times stelt bijvoorbeeld dat Romney belastingen in het buitenland slim heeft afgetrokken van zijn inkomstenbelastingen in de VS en dat hij daardoor weinig tot niets heeft bijgedragen aan de staatskas.

Afperser vergroot druk

De datadieven houden zich niet in met hun afpersingstactiek. Het accountskantoor krijgt tot 28 september de tijd om met de Bitcoins over de brug te komen, anders worden de gegevens naar diverse media gestuurd. De discussie over de aangiftes woedt al maanden, dus het idee dat er een eind gemaakt kan worden aan alle speculaties is een interessant vooruitzicht voor diverse partijen.

Om de druk te vergroten, kan ondertussen iedereen op de buit bieden. “Het is een gelijke kans of de documenten voor eeuwig worden gesloten of onthuld voor de deadline van 28 september. Het maakt ons niet uit wie er wint."

Bitcoin ideale gijzelvaluta

Nadat het nieuws van de gijzelingsactie bekend werd, schoot de Bitcoin-koers omhoog van 10 dollar en 40 cent naar 11 dollar. De waarde van de valuta schommelt sterk. Na een inbraak vorig jaar bij wisseldienst Mt. Gox, kelderde de koers opeens van 17 dollar naar enkele tientallen centen. Hetzelfde gebeurde deze week toen er hashes werden gestolen van Bitcoin-bank BitFloor.

Bitcoins worden niet gereguleerd door een centrale bank. Wie op welk moment Bitcoins bezit, is dus vrij anoniem. Ronald Prins, directeur van securitybexrij Fox-IT, vertelde Webwereld afgelopen week in een gesprek over Bitcoin al dat de virtuele valuta “het ideale losgeld is bij gijzelingen". “Geen problemen met de overdracht en niet traceerbaar", aldus Prins, die daarom verwacht dat gijzelaars vaker Bitcoins als losgeld zullen eisen.