De diefstal van scheepscontainers is gebeurd in de haven van Antwerpen, waarbij de doelwitten door de dieven eerst zijn gelokaliseerd en vervolgens verplaatst. Dit is gedaan via de websites van twee grote containerterminals die zijn gehackt door de ingeschakelde hackers. Vervolgens kwamen chauffeurs van de drugsbende opdagen om de buit op te halen, vóórdat de eigenlijke transporteur de containers (met daarin naast bijvoorbeeld bananen of hout de deklading drugs) kwam ophalen.

Attachments en keyloggers

De cybercrime-kant van deze drugssmokkel is niet alleen in de Antwerpse haven zelf uitgevoerd. Ook enkele expediteurs en rederijen in België zijn gehackt. Daar is malware geïnstalleerd via toegemailde attachments, meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie. Verder is er ook 'ouderwets' ingebroken om vervolgens 'modern' keyloggers te plaatsen waardoor het invoeren van wachtwoorden valt af te luisteren. Screenshots van waar de gebruiker mee bezig was, plus diens toetsaanslagen werden dan automatisch doorgestuurd naar een externe server van de drugshandelen, aldus het OM.

Justitie in België heeft de zaak samen met de Nederlandse collega's aangepakt omdat er letterlijk een link was. De e-mails met de malwarelading bleken afkomstig van een Nederlands IP-adres. Twee weken geleden zijn zeven verdachten aangehouden in Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Tilburg, Leiden en Oijen. Één van de opgepakte verdachten sliep met een doorgeladen pistool onder zijn kussen. In totaal zijn 23 woningen en kantoorpanden doorzocht, waarbij computers, administratie, geld, een vuurwapen, kogelwerende vesten en bivakmutsen in beslag zijn genomen.

Belgische hackers

Vorige week zijn nog twee woningen in Almelo en Rotterdam en twee bedrijven in Arnhem en Barendrecht doorzocht. Dat is gedaan op verzoek van de Belgische Justitie. Die heeft in diezelfde week in eigen land twee ICT-specialisten aangehouden. Zij worden ervan verdacht te hebben gezorgd voor "de hoogtechnologische kant van de modus operandi" van de opgerolde drugsbende. De twee hackers hebben volgens de verklaring van het Nederlandse OM al enkele bekentenissen afgelegd. In België zijn vervolgens acht woningen en bedrijfspanden doorzocht.

Bij de Nederlandse invallen van vorige week in vier panden totaal is beslag gelegd op zes vuurwapens, waaronder een machinepistool met geluiddemper, en een reiskoffer vol bankbiljetten. De hoeveelheid geld bleek na telling 1,3 miljoen euro. De onderzoeksrechter in België heeft nog een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd voor twee verdachten. In de loop van het onderzoek naar deze drugsbende hebben Justitie in België en Nederland enkele recordvangsten aan heroïne en cocaïne gedaan: van 114 tot wel 864 kilo per lading.

De drugsbende had in Nederland een reiskoffer liggen met 1,3 miljoen euro aan contanten: