Microsoft probeerde dinsdag de impact van de hack te bagatelliseren. De softwaregigant benadrukte dat het lastig is om een barrière tegen piraterij op te werpen die lange tijd stand houdt.

Afgelopen vrijdag verscheen er een bericht op het Doom9.org-forum, waarin gebruiker 'Divine Tao' links heeft gepost waarmee een geüpdate versie van Fairuse4wm kan worden gedownload. Het programma Fairuse4wm, dat voor het eerst werd gepubliceerd in augustus, omzeilt de drm-technologie die Microsoft gebruikt voor Windows Media-bestanden.

"Microsoft is zich bewust van de situatie en een team is bezig om het te verifiëren", aldus Microsoft in een verklaring. De softwaregigant heeft nog geen indicatie gegeven over wanneer het zijn Windows Media-drm gaat updaten.

Met behulp van Fairuse4wm kunnen gebruikers Windows Media-bestanden onbeperkt kopiëren of delen zonder restricties. De hackers stellen dat zij Fairuse4wm hebben gemaakt om gebruikers die hebben betaald voor muziek meer vrijheid te geven in wat zij doen met deze muziek.

Microsoft heeft zijn drm-technologie al tenminste twee keer moeten updaten vanwege de effectiviteit van Fairuse4wm. De softwaregigant geeft aan dat het zich ervan bewust is dat het drm-systeem, hoe dan ook, kwetsbaar is voor hackers.