Een hackersgroep die zichzelf n0-n4m3 Crew noemt zegt ingebroken te hebben in een server die gebruikt werd door de Duitse federale politie. De groep heeft een groot aantal gegevens gestolen van verdachten die bewaakt werden met behulp van GPS-trackingsysteem Patras. Ook stonden er instructies voor de installatie en het beheer van dat systeem op de server, zo meldt Der Spiegel.

Locaties en coördinaten

De Duitsers publiceerden de gegevens op hun website. In de data staan onder andere wachtwoorden van gebruikers, telefoonnummers, kentekens maar vanzelfsprekend ook locaties en coördinaten van verdachten. De groep lekte daarnaast ontelbaar veel interne documenten die op de server stonden.

Volgens een woordvoerder van de Duitse politie blijkt uit een analyse dat er geen onderzoeksinformatie gelekt is die de rechtshandhavers momenteel nog gebruiken. De gegevens kwamen volgens de zegsvrouw van een server die beheerd werd door de Duitse douane. Op die server stonden gegevens van de federale politie voor gebruik door douaniers.

Systeem uitgeschakeld

De politie heeft het Patras-systeem wel tijdelijk uitgeschakeld om beveiligingsredenen. Alle gebruikers van het systeem zijn geïnformeerd. De politie en douane onderzoeken momenteel of er kritieke informatie op het gekraakte systeem aanwezig is. Het Duitse Nationale Centrum voor Cyberverdediging onderzoekt de hack ook.

De Duitse techsite Heise merkt op dat de gebeurtenissen extra beschamend zijn voor de officials van de douane. Zij waren waarschijnlijk degenen die in de fout zijn gegaan. De mensen die dit soort systemen bij de douane beheren zijn zelf namelijk ook als lid verbonden aan dat Nationale Centrum voor Cyberverdediging.

Protest tegen monitoren

De hackersgroep schrijft op haar website overigens dat de hacks politiek gemotiveerd zijn. Ze heeft de aanval uitgevoerd als protest tegen het contant monitoren door ambtenaren. Volgens een statement op de website kunnen de hackers die constante controle niet langer tolereren. Alle rechten op bescherming van privacy worden volgens de Duitsers overtreden.

De n0-n4m3 Crew waarschuwt dat zijn vanaf nu iedere kwetsbaarheid schaamteloos zal uitbuiten. De Duitse groep gaat bovendien alles lekken waar zij de hand op kan leggen zo lang de overheid en grote bedrijven niets anders doen dan het stelen van, liegen naar en bespioneren van gewone burgers.