De hackers hebben een deel van de buit gepost op Pastebin. Het gaat hier om namen en wachtwoorden van abonnees op een digitale nieuwsbrief. Daarnaast zijn voor zover door Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) na te gaan is ook enkele andere databases gekraakt, maar een woordvoerder benadrukt dat er geen gevoelige informatie naar buiten is gekomen.

Bart Korff, internetconsultant bij het integriteitsbureau, zegt dat de kraak mogelijk was door “een menselijke fout". De website moet worden beschermd door een controlescript die sql-injecties moet tegengaan, maar die blijkt niet goed te hebben gefunctioneerd, zo zegt hij. Inmiddels is het bewuste gat gedicht en voeren technici van BIOS en de websitebouwer een onderzoek uit naar dergelijke gaten in andere websites die de organisatie heeft draaien. De sites van het bureau en aanverwante organisaties zijn gemaakt door leverancier Drecomm.

Alle data gewist

“We hebben alle gebruikers en hun wachtwoorden die nu op straat zijn komen te liggen, gewist en nieuwe aangemaakt", zegt Korff. “Ik vind dit heel vervelend, het mag gewoon niet voorkomen. Er zijn in ieder geval geen NAW-gegevens naar buiten gekomen en ook bijvoorbeeld de database met de gegevens over hoe de stand is van integriteit bij publieke organisaties is niet gehackt."

De site integriteitoverheid.nl waarop de hack is uitgevoerd, is gisteren offline gehaald, volgens Korff vanwege de grote drukte aan internetverkeer van nieuwssites en niet vanwege het lek. “Die is al gedicht." Het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector is onderdeel van CAOP, dat de publieke sector adviseert op het gebied van arbeidszaken.

Hackers balen ervan

Hacker Goo meldde Webwereld deze middag zelf de hack via e-mail. “We zijn het zat dat organisaties dan wel de overheid hun zaakjes wat betreft computer beveiliging niet op orde hebben. Daar balen we van", zo schrijft hij. Goo voegt eraan toe dat hij zich niet serieus genomen voelt door dergelijke organisaties als hij een lek meldt. “Maar zodra het in de media komt, nemen ze het ineens serieus."