De hackers van het Dev Team hebben de bètaversie van de 2.0 firmware van de iPhone SDK gekraakt. De nieuwe software is 'gejailbreaked' en te gebruiken met elke mogelijke simkaart, meldt Gizmodo. Naar verluid kregen de hackers dat in slechts één dag voor elkaar. De software die vorige week gepresenteerd werd is pas in juli beschikbaar voor het publiek, en is vooral gericht op de zakelijke gebruiker.

De term 'jailbreaken' wordt door de iPhone-gemeenschap gebruikt voor het aanpassen van de firmware, de software die in de hardware geïntegreerd wordt, zodat er applicaties van derden op de telefoon kunnen draaien. Volgens de hackers gaat deze hack verder dan een reguliere jailbreak omdat deze in de gehackte firmware gebouwd is. Daardoor wordt het mogelijk om alle applicaties te installeren die een gebruiker wenst. De eigenaar zou volledige controle over de iPhone krijgen.

Moeilijk te patchen

Daarnaast liet het Dev Team weten dat de integratie in de firmware het ook extreem moeilijk gaat maken voor Apple om het gat te dichten. "De gehackte 2.0 firmware werkt met alles. AT&T en anderen, hij is pwned. Apple zal deze keer niet echt in staat zijn een patch uit te brengen", verklaarde het team tegen Gizmodo.

Gebruikers hoeven geen gebruik meer te maken van de aangekondigde App Store. Door alle applicaties via de App Store te gaan verspreiden wilde Apple de touwtjes van de verkoop en distributie van alle iPhone-software in handen houden. Ook de software van onafhankelijke ontwikkelaars zou via de App Store verspreid worden. Dertig procent van de opbrengst gaat naar Apple toe.

De hackers zeggen dat de software zonder problemen op hun iPhones draait met veel applicaties die niet goedgekeurd zijn door Apple. Steve Jobs wilde de aangeboden applicaties beperken met de App Store. Zo wilde hij bijvoorbeeld porno en applicaties die privacy schenden van de telefoon weren.